Selidba kućnih biljaka – saveti za bezbedan prevoz

Ovih 5 saveta će vam pomoći da selidba vaših kućnih biljaka u novi dom,prođe u najboljem redu:

  1. Ako se selite u gradu, jednostavno spakujte biljke u otvorene kutije. Između saksija ubacite zgužvane novine ili neki drugi materijal koji će služiti za amortizaciju prilikom transporta. Zatim,stavite biljke u kola ili vozilo za selidbu i krenite u vaš novi dom
  2. Za visoke biljke, saksije ubacite u najlonske džakove i vežite ih sa trakom ili žicom. Na taj način visoke biljke se mogu transportovati kolima u ležećem položaju jer se zemlja iz saksija neće prosipati i praviti nered.
  3. Ako se selite zimi, umotajte biljke u novine ili papir pre nego što ih utovarite. Samo nekoliko sekundi izloženosti veoma niskim temperaturama može ih povrediti. Ukoliko ste u mogućnosti, utovarite biljke dok su kola u garaži.
  4. Većina biljaka loše podnosi pomeranje, odnosno selidbu. Kako bi se to svelo na minimum potrebno je obezbediti im udobnu mikroklimu prilikom transporta. To pogotovo važi za duga putovanja. Uslovi koji odgovaraju vama odgovaraće i vašoj biljci, odnosno da je temperatura u kolima prijatna, da nisu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti, da su adekvatno zalivene vodom itd.
  5. Kada stignete na odredište pažljivo raspakujte vaše biljke i proverite njihovo stanje. Pozicionirajte ih isto ili slično kao u prethodnom domu. U narednom periodu ih samo zalivajte prema uputstvu. Pomeranja iz sobe u sobu sprečiće da se u potpunosti oporave od šoka zbog selidbe. Upamtite da su biljke individue kao ljudi, pa oporavak od selidbe može različito da traje od biljke do biljke.

 

Napomena: Za biljke koje svojim gabaritima i težinom spadaju u specijalni – težak teret preporuka je da se angažuje agencija za selidbe. Agencija Cargo Beograd ima veliko iskustvo u transportu velikih i teških biljaka. Posedujemo svu neophodnu opremu za bezbedan utovar,istovar i prenos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *